En spruta med kemikalier, tack!
JAg har en teori, en teori som bygger på att den nya influensan aldrig kommer lamslå Sverige, eller världen. Att den inte är farligare än någon annan influensa vet vi redan dock sägs det ju att den ska vara mer smittsam. Min teori går ut på att det egentligen inte skulle behövas någon vaccination men att Sveriges landsting nu har köpt in vaccin för åtskilliga miljoner och att gå ut till folket och säga, oj vi gjorde en felbedömning har ju aldrig legat i politikers, höga ämbetsmän eller andra viktiga personers intresse. Dessutom får hyfsat många härliga biverkningar... Min nästa teori är att biverkningarna kommer kosta staten mer i slutändan än vad anmälda influensapatienter kommer göra.
Så nu kanske ni tänker att sådär skriver hon bara för att hon inte tänker ta vaccinet och ska ursäkta sig själv men där tar ni miste. Så skriver jag mer för att jag ska den där sprutan imorgon och hoppas på att jag kan röra armen på torsdag. Jag vill inte, jag är skeptisk men jag fick frågan: Bangar du? Jag bangar aldrig!
Imorgon ska vaccinet tas. Punkt slut. Dessutom tänker jag att jag ändå ska spruta min kropp så full med kemikalier innan året är slut så varför inte en extra spruta. Och tänk om jag inte tar den och min teori visar sig vara fel och jag ligger klubbad i sjuksängen när flyget åker i januari? Då skulle jag gråta. Jag lovar.
Tre år senare förstår jag också
Man får bland annat veta följande: Att innan en människa blir vuxen genomgår hon olika stadier och alla dessa stadier är nödvändiga för hennes utveckling. Vad jag inte höll med om då, var att en 11-12 åring genomgick en frigörelse från sina föräldrar och istället gick in i ett stadie där kamratskapen var betydligt viktigare. Jag menade att föräldrarna fortfarande vid tolvårs ålder spelade en avgörande och mycket viktig roll för barnet, vilket de givetvis gör. Men jag menade att vid tolvår är det också avgörande för barnet vad föräldrarna gör och säger. Vad jag inte förstod var hur viktig ändå kamratskapen blir och hur avgörande kamraternas åsikter, beteende och uppförande är för barnet. Det insåg jag först idag, på scouterna.
Ni vet vi hade bjudit in grannkåren på vår scoutträff för att visa våra scouter och deras scouter att det finns andra kårer. Våra scouter var sex stycken till antalet, deras scouter var 40 kanske. Detta ledde till att våra scouter delades in i grupper där de ibland var ensamma från vår kår, något som inte var jättepopulärt men med lite pepping om att de skulle ta ledarrollen och visa de andra i gruppen runt verkade det ändå fungera. MEN.
När jag stod där och väntade på att en grupp med scouter skulle komma till mig slog blixten ner i hjärnan och jag insåg. Det är ju så här det är, det är ju det här utvecklingspsykologin försökte förklara för mig för snart tre år sen. Utan gruppen, utan sina kompisar är tolvåringen osäker och förvirrad. En tolvåring är ju mitt uppe i processen att hitta sin roll och identitet och det gör man ju genom sina vänner. Givetvis måste föräldrarna fortfarande finnas där men kanske har de gett grunden till tolvåringen och barnet är nu redo att söka sin egen identitet, det frigör sig. Och den fasen varar, enligt mina böcker till 20 års åldern, vilket skulle stämma bra överens med de diskussioner jag har haft med vänner senaste tiden om utvecklingen och mognaden en människa genomgår efter att hon lämnat tonåren.
En mognad som går hand i hand med livserfarenhet och tryggheten i sina vänner, att man har funnit sin roll i gruppen och sin identitet.
Ja, ville bara upplysa er om min nyvunna erfarenheter och för er som undrar kallas fasen mellan 20 och 40 för närhet och isoleringsfasen. Klura på den...
De lyckades skriva rätt
Inledningen till handledningen till utbytesprojektet...
Okej, allt tvivel är borta.
tabula rasa
Men min hjärna bearbetar ett nytt ämne så det kanske snart kommer ett nytt inlägg ändå...
magkänslan säger, rätt!
Sällan eller aldrig har en mening låtit mer rätt än: Jag åker till Kambodja i januari, ska vara med i ett utbyte, bo med en kambodjan och komma tillbaka till Sverige men då forsätta bo med min kambodjan fram till juni.
Tänk att det finns gemensamma nämnare
Vilka är mina världar, kanske ni då helt enkelt undrar och jag menar att mina världar består av frikyrkovärlden och den icke troenden, icke kristna världen. Hela min uppväxt har missionskyrkan varit en stor del av min fritid och jag har tillbringat många timmar i dess regi, men jag kommer ju inte från någon religiös familj och mässorna har jag aldrig besökt speciellt frekvent. Visst har jag läst bibeln både framlänges och baklänges men mest i ett studerande syfte, jag ville veta vad som skulle kunna vara sant ur ett historiskt perspektiv.
När jag flyttade till Norge var jag i svenska kyrkan några gånger på träffar men efter det tog min mest oreligiösa period i mitt liv över, jag flyttade till Blekinge och religionen bestod i en tisdagsmässa på tre år, detta med följden att människorna som känner mig från Blekinge får lite av en chock när de förstår att jag är aktiv i en missionskyrka igen. Jag menar, jag som både kan dricka, svära och har stor empati och förståelse för andra religioner. Hur kan jag som är en helt vanlig människa i deras ögon, vara en del av en kyrka och till på köpet en frikyrka? Hur kan jag umgås med troende och kristna människor? Mormor är inte den med minst fördomar, men med åren har hon fått lära sig att de där missionarna kanske är som människor mest ändå. Men att det gick utför för mig den dagen jag blev mer än bara scout i missionskyrkan är i mormors ögon ett faktum.
I frikyrkovärlden är fördomarna inte färre, tjejer och killar som inte tillhör någon kyrka är ytliga, dricker och förstör världen. En vanlig fördom, som jag mött är att icke troende personer aldrig kan gå ut nyktra. En förfest för en otroende ser ut som följer, först kommer alla och är redan då något berusade eftersom alla suttit hemma och druckit själva först, sen kommer de till förfesten och fortsätter dricka sig dyngraka (allt detta givetvis för att våga dansa och flirta med motsatta könet, vilket de aldrig hade vågat annars), någon eller ett par måste givetvis alltid spy och kommer inte bli insläppta på utestället och kvällen slutar med att de antagligen inte hade så roligt som de hade tänkt sig.
Och visst finns fördomen åt andra hållet också, jag menar vem har hört talas om en kristen människa som dricker alkohol? Nehej, när kristna går ut handlar det om att träffas innan, dricka saft och spela spel. Ingen alkohol så långt ögat kan nå. Och nykterheten talar ju sitt egna språk, ett helt sällskap som väljer att vara nyktra även vid utgång måste vara stela, tråkiga och de kommer inte heller ha roligt under kvällens gång.
Konstigt det kan bli när man möter människor som är icke kristna och nyktra, eller människor som är kristna och onytkra för tänk, det finns både och. I min närhet till och med.
Mina kompisar har, ve och fasa, vissa gemensamma nämnare: De tycker om att ha kul, de är djupa, de funderar över livet och livets gång. Tänk att både kristna och ateister i min bekantskapskrets funderar över meningen med livet! Tänk att de alla funderar över kärlek, tro, vänskap och familj. Tänk att de alla har grundläggande värderingar som ger alla människor lika värde. Är inte det konstigt när de alla är så konstiga pågrund av deras tro eller inte tro? Är inte det underligt att jag ena veckan kan vara i kyrkan tre dagar samma vecka för att veckan efter åka bort, dricka mig full, gå ut och dansa och få frågan, vadå, är du religiös?
Religiös vad är det? Ett ord som i min öron klingar falskt och nedsättande. Icke troende, vad betyder det? Att jag inte tror överhuvudtaget? Tro gör väl alla människor, eller? Istället vill jag påstå att jag plockar det bästa ur två världar och komponerar ihop det till min egen värld som jag trivs alldeles utmärkt i och som antagligen inte varit samma sak utan diskussionerna och fördomarna jag får möta. Fortsätt med dem, men fortsätt också att respektera min delaktighet i båda levnadssätten, annars är risken stor att jag går över till andra sidan till hundra procent.
Och slutligen måste jag tillägga att jag det första halvåret av 2010 kommer leva helt nyktert och detta har ingenting med religion att göra, det är SIDA:s stadgar det handlar om.
Var finns skillnaden mellan mig och den snattande pojken?
Och själv skulle jag bara lägga ett brev på postlådan när min bussåkarkompis berättade hur allt gått till, jag märkte på honom att han var lite skärrad och lite stolt, det var han som uppmärksammat personalen om snattningen. Själv stod jag där och tittade efter den lilla pojken med nedslaget huvud och försökte förklara för den unga killen bredvid mig att det var bra gjort men inte för att Willys fick tillbaka sina varor utan för att ungen var ung och nu kanske skulle få en tillsägelse som skulle räcka för att få honom att inte sno fler saker. Men min bussåkarvän förstod inte vad jag menade.
Jag gick in på Willys med min träningsväska över axeln och funderade på varför ingen någonsin frågar vad jag har i den trots att det uttryckligen står vid ingången att väskor hänvisas till förvaringsskåpen. Skåpen som jag aldrig använder. Är det för att jag är tjej och ser väldigt svensk ut? Eller är det för att jag kommer ofta och personalen litar på att min trevlighet är ett tecken på att jag också är ärlig. Och det är jag ju, för det mesta i alla fall.
Men ändå, vad är då skillnaden mellan mig och den lilla snattande pojken på Willys? Vad var det som gör att i min värld finns det inget behov av att sno saker medan det i hans uppenbarligen finns? Hur kommer det sig att han som är yngre än tio år inte har spärren som säger att det är förbjudet att ta? Varför har han inte gränsen, rädslan eller respekten för mitt och ditt som jag hade i hans ålder?
En tidig morgon med te och Winnerbäck men utan luciatåg
Kan tycka att det är lite synd att det inte är Lucia-morgon idag, har sådana känlsor, ni vet att vara uppe tidigt, frysa lite grann, dricka något varmt, bara se mörker om man tittar ut genom fönstret. Hade passat perfekt att sätta på teven och få höra lite sköntoner från ett Luciatåg, men istället får det bli lite skraltig Winnerbäck på datorn som nästan förstör mer än det är till njutning, inte ofta Winnerbäck gör det. Klockan är tidigt och jag har varit vaken sen fyra, brukar kunna somna om men inte idag, tillslut tröttnade jag och steg upp, klockan ringer ändå snart så varför inte. Sitter nu här med mitt te och väntar på att solen ska bryta igenom mörkret och en ny dag ska ta fart...
Har i min oförmåga att sova legat och funderat över min sak-ångest, bättre kan det nog inte beskrivas. Vanliga människor tittar sig omkring och känner, tänk att det här är mitt och fylls av en varm känsla i kroppen, kan jag tänka. Själv sitter jag här och tänker, det enda jag tycker riktigt mycket om är mitt köksbord och mina stolar och bordet är inte ens mitt. Resten skulle jag kunna strunta i och är inte ens övertygad om att jag vill ha. Känner till och med en viss tråkighet över min kamera som jag inhandlade i somras. Blev inte en lyckligare människa av den.
Tycker mer om facebook än om att gå ut i skogen och fotografera och varför? Facebook tillhör ju ytlighetens värld, en värld jag för några år sedan skulle varit livrädd för och aldrig satt min fot i. Men jag vet vad det beror på, det beror på människor. Människor som inte finns i min skog när jag fotograferar men som finns på facebook. Trots att jag nyligen, helt allvarligt blev ond-förklarad på facebook vinner det i längden. Fast en blandning är kanske bäst.
Och jag vet vad det här inlägget beror på, det beror på min ångest över att förlora min frihet. Mina saker utgör ett hinder mot mitt mål att vara helt fri, till och med min kamera. Men Facebook kan jag ta med mig till andra sidan världen och hålla kontakt med människor jag tycker om.
Och jag förstår min vän som är nöjd med att bo i ett andrahands rivningskontrakts lägenhet med endast lånade saker och loppisfynd som möblemang. Jag förstår vad han menar när han säger att heltid inte är något för honom, igår fick jag återigen frågan om jag vill gå upp till heltid och svarade... Nej. Varför? Jag vill inte ha fler saker, jag vill kanske ha mer pengar som jag kan spara men min frihet är ännu viktigare.
Nu ska jag skrapa lotten jag har i plånboken och hoppas att jag skrapar fram sådär, 15000 i månaden i 15 år så jag kan sluta jobba helt och bara ägna mig åt det jag är bäst på, nämligen vara ledig och få betalt för det. Jag är helt övertygad om att jag skulle tillföra den här världen mer om jag fick leva så. Och tvärtmot de flesta andra skulle en sådan vinst få mig att med en gång sälja alla mina saker och säga upp min lägenhet.
Men längtar bort gör jag bara ibland.