Oanade tankar som plötsligt fick fritt spelrum

Har ni någongån funderat över vilken kunskap ni möter på stan, i bussen, i affären, hos grannen? Ja, i samma stund som ett möte sker är det inte bara en människa och kropp ni möter, ni möter också kunskap. Och nu kanske ni funderar över hur det kommer sig att jag började fundera på den här något djupa tanken så här en måndagkväll. Men det finns en bra och rimlig förklaring, ni behöver inte bli oroliga över att det har slagit över i min hjärna riktigt än, eller jo kanske... Ty allt började med att jag, i väntan på bussen läste en bok. Min kompis, a-lagaren kom fram till mig och frågade vad det var för bok. Jag vände titelsidan mot honom och han blev förvånad, imponerad, nyfiken ja, alla faktorer som behövdes för att ett samtal skulle ta form. Michail Gorbatjov

Han började berätta om Reagan och Gorbatjovs enade krafter för att stoppa ett kärnvapenkrig mitt under åttiotalet, goa gubbar som hittade varandra och räddade världen, enligt mannen med rödsprängda ögon och en auroa av gammal fylla runt sig.

Han berättade om Jugoslavien under Titos styre och vad som sen gick snett, han berättade om Arkan som ömsom krigade i Serbien och ömsom bedrev maffia i Sverige.

Han menade, med sorg i rösten, precis som Nenad Misovic dömd för mord, att: "det finns inga gränser, ingen moral, ingen religion allt handlar om pengar." För att vara säker oå att jag skulle ta kunskapen till mig och verkligen förstå pekade han mot Råslätts betonghöghus och sa: Invandrare på Råslätt eller inte, det handlar om pengar! Hur många invandrare Sverige tar emot per år beror på hur många vi kan ta emot utan att gå med ekonomisk förlust. Det är ekonomiskt tänkt, men inte människovärdigt! Ekonomin styr allt.

I sätet bredvid mig satt min bussåkarkompis med invandrarbakgrund och totalt ointresse för boken, historien eller ekonomin. Medan jag fick en historielektion försökte han flika in resursslöseriet med att Arriva (bussbolaget) inte samåker när chaufförens ska bytas av utan istället kör med två bilar från garaget.

Jag skrattade åt situationen men vinkade av bussfunderaren och fortsatte lyssna på den onyktra mannen med många tankar och idéer. Plötsligt hade vi lämnat Europas kallakrig och istället hamnat mitt under brinnande snapphanekrig under 1500-talets Sverige och Danmark, fråga mig inte hur. Innan bussen stannade på vår hållplats hade vi även klarat av Gustav Vasa och Karl XII men historian blir man ju inte klar med så där på en bussresa så...

Då vi inte bor alltför långt från varandra bjöd jag sedan hem honom och diskussionen fortsatte tillsammans med en nyöppnad flaska sprit. Eller...

Skildes våra vägar några meter från hållplatsen med en önskan från hans sida att få fråga mig om en vecka hur boken verkade och vad Michael Gorbatjov egentligen ville när han författade Perestrojka. Oj, känner jag och inser att jag måste läsa noga.

(Som ett tillägg kan jag bara meddela att Gorbatjov var och är en viktig politiker från Ryssland, han fick nobelsfredspris 1990 och valdes även det året till Sovjetunionens president. Prestrojka betyder förändring/ombyggnad syftar på de ekonomiska reformer som Gorbatjov genomförde under åttiotalets Sovjetunion. Perestrojka är även titeln på en bok som Gorbatjov skrev under samma tid och som handlar om precis det här).


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0